Villa Criss-Cross Envelope / OFIS Architects

nwhwnzule

first_img Year:  Architects: OFIS Architects Area Area of this architecture project Villa Criss-Cross Envelope / OFIS ArchitectsSave this projectSaveVilla Criss-Cross Envelope / OFIS Architects “COPY” Area:  340 m² Area:  340 m² Year Completion year of this architecture project “COPY” ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/605466/villa-criss-cross-envelope-ofis-architects Clipboard ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/605466/villa-criss-cross-envelope-ofis-architects Clipboard ArchDaily Houses Projects Photographs photographs:  Tomaz GregoricPhotographs:  Tomaz GregoricProject Team:Rok Oman, Spela Videcnik, Tomaz Gregoric Janez Martincic, Andrej Gregoric, Jade Manbodh, Elisa Ribilotta, Maria Della Mea, Lukasz Czech, Istvan Jenei, Dora Kljenak, Marko Gusic, Jan Celeda, Tanja Veselic, Carlos García-Almonacid, Marija Barovic, Jamie Lee, Polina Isyanyulova, Dani Kaludjerovic, Daniel Muniz Domínguez, Nika Zufic, Marta Vela, Aubin Gastineau, Catarina Cristovinho, Maria Trnovska, Estefanía Lopez Tornay, Jolien Maes, Katarina Lampic, Sabrina CepStructural Engineering:IB TECHNO, GravitasMechanical Engineering:Vavtar engineeringElectrical Engineering:EuroluxMechanical Servicess:Vavtar InženiringLighting Design:Arcadia lightwearInterior Carpentry:PermizFacade And Windows Contractor:DomalMain Construction Contractor:G&ACity:LjubljanaCountry:SloveniaMore SpecsLess SpecsSave this picture!© Tomaz GregoricText description provided by the architects. The Villa is located in the Mirje Suburbs within the city center of Ljubljana, Slovenia. The street of the villa runs perpendicular to the ancient Roman Wall and continues into a pedestrian passageway under the stone pyramid designed by Plecnik (as part his reconstruction project along the wall). The Villa’s new structure embeds an existing retaining wall along the street front. By incorporating the wall as part of the new construction, the new house keeps original position on this street in an axial alignment to the pyramid. Save this picture!© Tomaz GregoricSave this picture!Ground Floor PlanSave this picture!© Tomaz GregoricThe external structure is composed of a cube volume and perforated metal envelope. The volume extracts cut-outs to create pockets of space that provide a pyramidical stepping down along the roof, a void along the entrance and private glass patios with terraces for living areas of the house. Using a material with holes on both sides aims to make an abstract interpretation of the texture of classical villas in the historical suburb. The rough classical façade was represented with double perforated panels; the task was to achieve texture through the illusion of depth which allows a light presence and enhances the shadows and reflections off a palette of beige tints. The three-dimensional texture creates a dynamic abstraction while encapsulating its coherent volume. Diagonal crosses act as a functional and graphic representation. The crosses brace the frames of panels and create identity like façade ornaments on historical citizen villas.Save this picture!© Tomaz GregoricSave this picture!Second Floor PlanSave this picture!© Tomaz GregoricThe internal volume embodies two elements: exposed structural concrete walls and a wooden shell. The project required a residence for a single family with three children. The brief was to maximize living area with minimum of the service space. The concept divides space based on distinct program by separating function not by walls but floor levels: ground floor is living/communal space, first floor is children area and second floor parents area. With no cellar, the shell is integral to provide all of the space for storage. The flush walls fold out to house cupboards, shelves and drawers throughout the living areas and furniture such as beds, seating and counters are built into the floor in order to optimize space and provide easy maintenance. This connects different spaces in the house by giving a common function to partitions.Save this picture!© Tomaz GregoricSave this picture!Section AASave this picture!© Tomaz GregoricProject gallerySee allShow lessMichael Kimmelman Discusses The Importance Of Advocacy In Architectural CriticismArchitecture NewsPrimary School in Châteauneuf Sion / Savioz Fabrizzi ArchitectesSelected Projects Share 2015 CopyHouses, Refurbishment•Ljubljana, Slovenia Save this picture!© Tomaz Gregoric+ 39 Share Villa Criss-Cross Envelope / OFIS Architects Year:  Slovenia 2015 CopyAbout this officeOFIS ArchitectsOfficeFollowProductsWoodConcrete#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesRefurbishmentLjubljanaHousesRefurbishmentSloveniaPublished on March 05, 2015Cite: “Villa Criss-Cross Envelope / OFIS Architects” 05 Mar 2015. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogSinkshansgroheBathroom Mixers – FocusGlass3MInterior Finishes at U.S. Bank StadiumPartitionsSkyfoldMarkerboard Finish for Folding WallsFiber Cements / CementsSwisspearlFiber Cement Cladding Panels in B66 Business CenterMembranesEffisusFaçade Protection – Breather+Metal PanelsSculptformClick-on Battens in WestConnex M8 JunctionPanels / Prefabricated AssembliesBruagBack-Ventilated Facades – CELLONTiles / Mosaic / GresiteMargresPorcelain Tiles – Linea CosmosGlassDip-TechCeramic Printing for Public TransportationAcousticSchöckStaircase Insulation – Tronsole®Porcelain StonewareApavisaSlabs – Wild ForestBulbs / SpotsAmbiance LumiereLighting – ZetaMore products »Save世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my streamlast_img

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *