Escape Den / River & Rain

gjyufzeap

first_imgEscape Den / River & RainSave this projectSaveEscape Den / River & Rain Houses Projects ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/904572/escape-den-river-and-rain Clipboard ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/904572/escape-den-river-and-rain Clipboard “COPY” CopyHouses, Houses Interiors•Dhaka, Bangladesh Escape Den / River & Rain Photographs:  Maruf Raihan, Hasan Saifuddin Chandan, Snahasis Saha Manufacturers Brands with products used in this architecture project Manufacturers: General, Airman, Bravat, Crystal China, Nanogress, PMGStructural Consultant:Ruhul AlamElectrical Consultant:Eng. AsadName Of The Client:Tanjim Haque, Asma SultanaSite Area:1338 sq mArchitects:Kazi Fida Islam, Md. Abdul Awyal, Sumaiya Shameem, Mousumi Kabir, Irtefa Iradat, Abid KhanCity:DhakaCountry:BangladeshMore SpecsLess SpecsSave this picture!© Maruf RaihanRecommended ProductsEnclosures / Double Skin FacadesRodecaRound Facade at Omnisport Arena ApeldoornWindowsRabel Aluminium SystemsMinimal Casement Windows – Rabel 8400 Slim Super Thermal PlusWindowspanoramah!®ah!38 – FlexibilityLightsLonghiLamp – AkileleCONCEPTConcept of space evoked on three main grounds; to create a hymn of solitary through a more contemporary yet quirky design approach with a time worthy construction period. The space was considered as the simplest of its expression. Neither form dominated nor space, a perfect mingling and cohesion to generate ooze sophistication. To create a subtle experience of one’s being and non-being at the same moment, the project adorns emptiness with grace.  Space here is not stagnant; it’s allowed to flow with its highest ardencies, form is only the resonance of space.Save this picture!© Maruf RaihanARCHITECTUREThe location is mostly secluded of settlements at present and therefore remains little less noise. The serene place is a perfect hide out from every day hustle-bustle of busy urban life.  Save this picture!© Maruf RaihanSave this picture!Sections ASave this picture!© Maruf RaihanThe steel frame skeleton is finely embellished with four pieces of shipping containers. The longest one is adjoined with two, forming the bed rooms. The rustic romanticism those containers evokes, are taken delightfully by the architect to recreate a place that just impeccably out of the world, surreal.  Save this picture!© Snahasis SahaTriple height atrium with green foliage of almond tree is indeed a solemn beauty for anyone who steps inside. The soft screening of vines in the top will soon be a veil of green velvet. The embedded greenery on container top acts as buffers to lessen the heat penetration.Save this picture!Ground floor planSave this picture!First floor planPROJECT TECHNOLOGYExtruded steel structure embraced the container gracefully. The whole frame was erected part by part as an independent system where those metal boxes were befitted in between the infrastructure. For ultimate makeovers of containers and to make them livable, necessary cut, holes and adjoining for façade treatment have been done after the accurate placement in desired level to avoid the fragility.Save this picture!© Maruf RaihanThe hefty look of those containers has become dramatically airier with some skillful ensemble of architectural details. The floated platforms of the house, intertwining stairs and diverse direction of container placement have made the project more visually eye-catching.Save this picture!© Hasan Saifuddin ChandanMATERIALSThe off track material was container itself. The significance also lied beneath for its consideration of reuse, thus initiating a sustainable approach in design. Major inventory of materials are of reused version.Save this picture!© Hasan Saifuddin ChandanCONSTRAINTS AND SOLUTIONS ACHIEVEDApart from the structural execution, the complex procedure of the spatial transformation of container into a cozy home stay was a substantial design constrain. The non-enchanting and austere look of hard core shipping containers had to transform into a ideal, cozy built form. The interior had sentient slits and cut through to add volume to the space.  The scale of individual container has been maneuvered considering both internal and external space dialogues with it. Exposed steel structures framed the invisible walls thus creating with a harmony of visible containers.Save this picture!© Hasan Saifuddin ChandanDETAILS OF LANDSCAPINGClearly the landscaping has been kept bare minimum to enjoy the enchantment of the house. The open vast front yard is clung to adorn the structure; hence, created the perfect soliloquy for this outskirt den.Save this picture!© Maruf RaihanProject gallerySee allShow lessDe Tjolomadoe / Airmas AsriSelected ProjectsAD Classics: Fagus Factory / Walter Gropius + Adolf MeyerArchitecture Classics Share “COPY”center_img CopyAbout this officeRiver & RainOfficeFollowProductsGlassSteel#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesInterior DesignResidential InteriorsHouse InteriorsDhakaBangladeshPublished on October 25, 2018Cite: “Escape Den / River & Rain” 24 Oct 2018. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogLouvers / ShuttersTechnowoodSunshade SystemsGlassMitrexSolar GreenhouseMetal PanelsAurubisPatinated Copper: Nordic Green/Blue/Turquoise/SpecialCoffee tablesFlexformCoffee Table – GipsyCurtain WallsIsland Exterior FabricatorsPace Gallery Envelope SystemWoodSculptformTimber Battens in Double Bay HouseStonesCosentinoSilestone and Dekton in Villa OmniaBricksNelissenInner Wall Bricks – LückingPanels / Prefabricated AssembliesULMA Architectural SolutionsAir Facade PanelsWoodBlumer LehmannData Processing for Wood ProjectsEducational ApplicationsFastmount®Hidden Panel Fastener at Massey UniversitySealants / ProtectorsTOPCRETMicro-Coating – Baxab®More products »Save想阅读文章的中文版本吗?隐巢 / River & Rain是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream 2017 Photographs Architects: River & Rain Area Area of this architecture project ArchDaily Save this picture!© Maruf Raihan+ 28Curated by María Francisca González Share Bangladesh Year:  Area:  134 m² Year Completion year of this architecture project last_img

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *